BKS 19 (13/14) – THE RACONTEURS (ZONDAG / 19u45-20u45 / TWO)

Geen tijd meer voor een bakje bulgur met kokosmelk, maar nog snel een paar Kornuiten te pakken zien te krijgen en dan helemaal naar voor in TWO. Geen enkele kans om Jack White live in actie te kunnen zien, mag men namelijk laten liggen. Niet alleen is White de hoogsteigen schatbewaarder van de afdeling ‘Delta Blues’ in de schatkamer van de popmuziek, Jack White is bovenal de allerlaatste rockster. White is nog niet boven de 50, zweeft niet op het dandyisme van Nick Cave, het ontbreekt hem aan het academische halo van Thom Yorke, en hij speelt beter gitaar dan Kanye West.

Zoals het hoort, residentieert White dan ook al jaren in Nashville, tevens thuisbasis van The Raconteurs. Die band vormde hij in 2005 met zijn maat Brendan Benson, op het moment dat ze samen op een zolderkamertje dat ene nummer schreven dat iedereen kent. Los van hun eigen bezigheden (Benson met zijn solocarrière, White was nog in de weer met de White Stripes), creëerden ze ter gelegenheid hiervan hun eigen klassieke rock line-up met de ritmesectie van garage band The Greenhornes: Jack Lawrence op bass en Patrick Keeler op drums.

Op het debuutalbum Broken Boy Soldiers (2006) stonden naast bovengenoemde single een aantal nummers die op de plank waren blijven liggen bij respectievelijk Benson en The White Stripes, en zich ideaal leenden voor deze nieuwe opstelling. Het resultaat is overheerlijke power rock, recht door zee en teruggrijpend naar The Pretty Things, Traffic en Spirit, bands die eind jaren ’60 de ruimte verkenden tussen de op twee akkoorden gebaseerde rock ’n roll en uit de hand gelopen symfonische orgiën. In 2008 volgde Consolers of the Lonely, met die prachtige albumcover. Hier en daar iets pompeuzer dan zijn voorganger, en meer aanleunend bij de laatste platen van Led Zeppelin. Hierna stortten Benson en White zich beide op hun solocarrières, en staken er af en toe geluiden op dat The Raconteurs definitief in de rockarchieven konden worden bijgezet.

Gelukkig niet dus, zeker voor hen die afgelopen jaar White’s weergaloze optreden op Werchter misten. In april schoten de heren hun eerste tour sinds 2011 op gang in hun eigen Tennessee, mede ter promotie van de splinternieuwe, derde plaat Help Us Stranger die op 21 juni uitkomt. Nieuw werk mag dus verwacht worden, net zoals een cover uit de rockcanon, of wat had u verwacht van een schatbewaarder?