ALBUM 50 (8.0) – 31 // Radiohead – Kid A (2000)

’12’13’14’15’16’17’18’19
2114162615262831

Wanneer je koerswijzigingen als je persoonlijke artistieke uitdaging hebt geformuleerd, is je eerstvolgende koerswijziging dan nog wel een koerswijziging?
Liefhebbers van melodie dienden een verbeterd vergrootglas aan te schaffen en fans van de traditionele, door gitaren gedreven rock dompelden zich onder in teleurstelling na de release van Kid A. Ze konden zich gelukkig wenden tot genoeg alternatieven, aangezien OK Computer inmiddels in talloze versies was herwerkt door evenveel inspiratieloze bands. Radiohead was ondertussen gaan proeven van instrumentatie uit een aantal genres die zeer slecht geïntegreerd waren in de rockmuziek, en de onwennigheid waarmee de muzikanten deze nieuwe materialen dienden te gebruiken, gaf leven aan een nieuwe koers vol onverwachte voldoeningen. In dat opzicht was Kid A dus niets meer dan de persoonlijke (en dus muzikale) vervolmaking van het gedachtegoed van OK Computer, en niets minder dan een vooruitblik op wat ons te wachten zou staan in het nieuwe millennium: van marketing via het medium van de toekomst (internet) i.p.v. MTV of singles tot smeltende ijskappen.