ALBUM 50 (8.0) – 34 // The Kinks – Face To Face (1966)

’12’13’14’15’16’17’18’19
222420324134

Op The Kinks Are the Village Green Preservation Society, dat twee jaar later verschijnt, kruipt Ray Davies terug in het geborgen bestaan van zijn kindertijd. De oorzaak daarvan is terug te vinden op Face to Face, waarop hij lijkt te beseffen dat hij steeds minder gemeen heeft met zijn medemens naarmate hij ouder wordt. Vanaf deze plaat is Davies dan ook de buitenstaander, die de wereld observeert die aan hem voorbijtrekt, en die de beatmuziek van de eerste platen achter zich laat (mede omdat hij vanaf nu de enige songwriter is). Davies verwondert zich, irriteert zich, en heeft leedvermaak; met de toerist, de dandy, de yuppie avant-la lettre, de zelfbenoemde vamp en de midlife crisis. Alle beslommeringen, van al die met zichzelf worstelende personen in de Swinging Sixties, monden uiteindelijk prachtig uit in ‘Sunny Afternoon’, waar enkel de basis van het bestaan overblijft: een koud biertje en een warm zonnetje op de neus.