BKS 19 (2/14) – STEREOLAB (VRIJDAG / 19u15-20u15 / TWO)

Dat BKS dit jaar een stuk vroeger valt, heeft alles te maken met de potentie van deze datum wat betreft de line-up. Zowat de helft van alle artiesten staat hetzelfde weekend op Primavera Sound in Barcelona, en een passage langs de Beekse Bergen past voor hen dus uitstekend in het tourschema. Het levert BKS o.a. de rentree van Stereolab op, iets waar menig indie-liefhebber naar uitkijkt.

Stereolab werd in 1990 geboren als de liefdesbaby van de Brit Tim Gane, die met zijn pseudo-communistische band McCarthy een concert gaf in Parijs, en de Française Laetitia Sadier, aldaar aanwezig als hitsige groupie. Samen met de Muur, het Gordijn en de Sovjet-Unie, viel ook McCarthy uit elkaar, en stichtte het koppel Stereolab. Dit was in de eerste jaren hoofdzakelijk een DIY-project: zelf opnemen, zelf artwork maken, en zelf uitbrengen op een eigen ‘label’. De muziek was weinig wereldschokkends (noise, drone), tot ze in 1993 bij het grotere Elektra komen en paradoxaal genoeg daardoor enige naam krijgen in de underground-milieus. Het accent verschuift over het algemeen richting pop, het experimentele karakter blijft behouden door het gebruik van oude, analoge elektronische instrumenten en tweetalige (Frans en Engels), vrouwelijke vocals, die af en toe visioenen van Nico oproepen.

Het creatieve hoogtepunt volgde in 1996 met de release van Emperor Tomato Ketchup, waarop kraut, funk en pop moeiteloos gemengd worden tot een reeks zeer aanstekelijke nummers, waarvan er veel op de setlist mogen belanden. Op de volgende platen werd het namelijk allemaal wat minder en werden de ruige kantjes er afgevijld. Dubbele tegenslag volgde bovendien in 2002, met de plotselinge dood van gitariste en medevocaliste Mary Hansen (verkeersongeluk) en de relatiebreuk tussen Gane en Sadier. De band ging nog wel tot 2009 door, maar de aandacht van ondergetekende was het toen al lang kwijt.

Na 10 jaar afwezigheid viert Stereolab op 30 mei haar terugkeer in de Brusselse Botanique, hun enige opwarming voor hun optredens op BKS (31/05) en Primavera Sound (01/06). Of het een succesvol reüniefeestje wordt, moeten we nog maar afwachten. De kans dat je in TWO een zeer aangenaam uur beleeft, is zowat even groot dan de kans dat je binnen vier minuten weer blij bent dat je buiten staat, net zoals bij je eerste toiletbezoek dit weekend.