ALBUM 50 (8.0) – 42 // Nirvana – In Utero (1993)

’12’13’14’15’16’17’18’19
42

In Utero is de embryonale prequel van het volgroeide Nevermind. Vanzelfsprekend is vooral het DNA van Cobain en co verzekerd, maar de invloed van Surfer Rosa-producer Steve Albini zal door weinigen ontkend worden. Het geluid is duidelijk ruwer dan op zijn voorganger, en de soft-loud is als vanouds weer volop aanwezig, o.a. in ‘Heart-Shaped Box’, één van de sterkste nummers die de band ooit maakte. Albini volhardde ook in het volledig isolement van de groep tijdens de opnames, en misschien was dat wel diens grootste verdienste. Het bracht in ieder geval een veelzijdige creativiteit in Kurt Cobain naar boven: ‘Dumb’ en ‘All Apologies’ klinken als McCartney-composities ten tijde van Revolver, terwijl ‘Milk It’ de harde wortels van de band liet horen, en ‘tourette’s’ zelfs de grens met metal opzocht. Er werden ongetwijfeld nog hardere platen gemaakt in 1993, maar geen waarvan (dankzij de verkoop van 5 miljoen exemplaren) de terroriserende invloed op aanpalende slaapkamers zo groot was als deze.