ALBUM 50 (8.0) – 17 // Rolling Stones – Let It Bleed (1969)

’12’13’14’15’16’17’18’19
911223117

Let It Bleed was het eerste album in hun machtige trilogie, voor Sticky Fingers en Exile on Main St. . Het was ook het laatste album waarop Brian Jones te horen was, en het eerste waarop diens vervanger Mick Taylor meespeelde. Maar het was vooral het allerbeste album dat de Stones ooit zouden maken.
Het helpt natuurlijk dat je je album kunt openen met het allerbeste rocknummer ooit gemaakt. Op ‘Gimme Shelter’ vallen verleden en toekomst weg, en resteert enkel het nu. Overleven is de boodschap, en de tijd dringt, want het aantal prooien slinkt gestaag. Op de rest van kant A maken de Stones een indrukwekkend rondje langs rock’s subgenres, met delta blues op Robert Jonhson’s ‘Love in Vain’ en een toefje jazz op ‘Live With Me’, terwijl ‘Country Honk’ reeds verraadt dat de Stones even later goede vriendjes zouden worden met Gram Parsons. Op kant B trekken Keith en Mick alle rockregisters open op ‘Midnight Rambler’ en ‘Monkey Man’, om het feest af te sluiten met het geniale ‘You Can’t Always Get What You Want’. Net als op het openingsnummer deinst Jagger er hier niet voor terug om krachtige stem(men) (in dit geval een gospelkoor) naast zich te dulden, en met reden: door het contrasterende effect schittert zijn eigen ster uiteindelijk toch weer het krachtigste van allemaal.