ALBUM 50 (8.0) – 3 // The Beatles – The Beatles (White Album) (1968)

’12’13’14’15’16’17’18’19
2214723

Er was eens een land waar alles in overvloed was: eten, drinken, kleding, huizen, wegen, kabeltjes om dingen aan te sluiten… het ging uitstekend in dit land. Het ging er zó goed, dat de bestuurders van het land amper nog hoefden te werken, en zich konden bezighouden met andere zaken. Ze besloten daarom een canon op te gaan stellen, een muzikale canon waaraan de beste muzikanten van het land mochten bijdragen.
De Vier gingen meteen aan het werk. Ze wisten dat ze de Besten waren, en trokken naar een land waar niets in overvloed was om dat zo te houden. De klassieke bard met zijn harp, dát moest de kern van de canon worden, en met name de Classicus en de Artiest schreven voor deze opstelling de ene prachtige compositie na de andere. De Spirituele liet zijn collega’s echter versteld staan met zijn geslaagde poging om het Ultieme Rocknummer te schrijven, waarna er geen houden meer aan was. Terwijl het Trommelaartje zijn vrienden al vroegtijdig achter had moeten achterlaten met maag- en darmproblemen, ging de Classicus aan de haal met surfpop en ouderwetse rock ’n roll, hij draaide de music hall uit de roaring twenties rond zijn vinger, waagde zich het volgende moment in een stoffige saloon voor country uit het wilde westen, wees terloops alvast naar de toekomst die hard rock zou heten, en gooide nog snel ska en kindermuziek in de blender. Dat laatste vond de Artiest dan weer wat passé, en hij antwoordde met surrealistische songpastisches, onversneden bluesrock en het Muzikale Experiment. Drie weken later was het Werk af, en kregen de bestuurders van het land het resultaat in de bus, vergezeld van volgend citaat: ‘Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in Vrijheid’.