ALBUM 50 (8.0) – 30 // Kraftwerk – Trans-Europe Express (1977)

’12’13’14’15’16’17’18’19
27252730

Als kinderen van de naoorlogse industrialisatie in het Ruhrgebied, zaten de heren van Kraftwerk op de eerste rij toen de grote technologische sprong voorwaarts het eeuwenoude gebakkelei over natiestaten naar de achtergrond leek te verdrijven. In tijden van quasi gratis vliegen klinkt het wellicht wat aandoenlijk, maar de toekomst moet er in 1977 inderdaad veelbelovend hebben uitgezien, nu je het continent in korte tijd kon doorkruisen met de hogesnelheidstrein. Hütter en Schneider zouden echter de absolutistische vorsten van het minimalisme niet zijn, mochten ze hierbij niet met de kleinste tekstuele bijdrage (‘real life and postcard views’ / ‘elegance and decadence’) een gigantische kanttekening plaatsen. De grenzen tussen fictie en realiteit begonnen ook te vervagen, en zeggen dat de heren niet konden voorspellen dat dit zou uitmonden in een president die in een parallel twitter-universum leeft, is het risico lopen hun profetie te onderschatten. Ondertussen zijn we opnieuw met volle overgave onze Europese grenzen aan het beschermen, houden we mensen op zoek naar een  toekomst buiten, en halen we mensen op zoek naar het verleden maar al te graag binnen. Inderdaad, dit album is de perfecte soundtrack voor Grand Hotel Europa.