ALBUM 50 (8.0) – 7 // Talking Heads – Remain in Light (1980)

’12’13’14’15’16’17’18’19
362635217977

Deze hipsters uit New York voelden zich in hun sas tijden de jaren ’70, midden in de door hen vereerde urbane omgeving. Met je eerste plaat ook daadwerkelijk doorbreken, het kon slechter. Op je tweede plaat mogen samenwerken met Brian Eno, de druïde van het muzikale experiment, waar ging dit eindigen? Nog veel verder dus, met dank aan het harmonieuze huwelijk tussen Eno en David Byrne.
De hipsters raakten echter gealiëneerd van hun stedelijke context, die hen stress bezorgde. Bovendien leek de opkomst van hiphop het muzikale landschap te veranderen, tijd dus voor een retraite.
Op de Bahama’s slagen Eno en Byrne er vervolgens in niets minder dan een revolutionair magnum opus in elkaar te steken, dankbaar gebruik makend van de swingende ritmesectie Frantz/Weymouth. De band begon flarden uit door henzelf opgenomen jams te samplen, jams die nokvol zaten met onconventionele ritmes, ontleend uit Afrikaanse muziek. Ondertussen bestrooide Byrne de samples met willekeurige stukken tekst, tot er betekenis ontstond. Als een Amerikaanse priester gebiedt hij ons om naar zijn handen te kijken, om even pauze te nemen in ons jachtige bestaan en ons af te vragen hoe we hier eigenlijk zijn aanbeland. Het decennium was nog maar juist begonnen, maar niemand zou in de jaren ’80 nog een betere plaat maken.