ALBUM 50 (8.0) – 8 // Jefferson Airplane – Surrealistic Pillow (1967)

’12’13’14’15’16’17’18’19
103652468

De psychedelic rock is ongetwijfeld het meest tijdsgebonden subgenre van de rock, onafwendbaar verbonden met zijn specifieke tijdsgeest van peace, love en hallucineren. Veel werk uit die tijd overleeft de kritische tand des tijds dan ook niet, niet in het minst wanneer de criticus zelf ook de 30 gepasseerd is. Surrealistic Pillow is echter een dappere overlever, waarvan je ook in 2019 nog steeds zin krijgt om bloemetjestafelkleden en oranje lampenkappen te gaan kopen.
Het album betekende de blijde inkomst van Grace Slick in de band, wiens samenzang met Marty Balin meteen één van de speerpunten van deze plaat is. Slick bracht ook ineens twee regelrechte flower power-anthems mee: het door de LSD gehaalde ‘White Rabbit’ en ‘Somebody To Love’, dat ironisch genoeg loyaliteit en monogamie predikte. De gitaren van Paul Kantner en Jorma Kaukonen staan heerlijk scheef gestemd op Balin’s ‘3/5 of a Mile in 10 Seconds’ en ‘Plastic Fantastic Lover’, de folk rock wortels van de band zijn met name op ‘D.C.B.A.-25’ nog goed hoorbaar, en op het mystieke ‘Today’ bewijzen folk en psychedelica eveneens een uitstekende combinatie te kunnen vormen. Wacht dus niet langer, want alles mag langs de douane en de security voor deze klimaatneutrale vlucht, en na 35 minuten is de landing steeds weer zachter dan de vorige.