BEST OF ALBUM 50: 15-11

We horen al glazen klinken op het Schoon Verdiep van de Schatkamer, daar waar de Burgemeester en zijn Schepenen alvast zijn begonnen met het klinken op het nieuwe jaar. Wij houden op Kerstavond echter nog even halt in vergaderzaal 6C, waar ‘herbronning’ vandaag het thema is.

Geen lange instrumentele passages meer voor Pink Floyd in 1973, maar wel een studio vol nieuwe futuristische instrumenten. Het instrumentale vooruitgangsgelooof contrasteert op The Dark Side of the Moon prachtig met de ontnuchtering over wat de heren om hen heen zien: drukte, winstbejag, gebrek aan tijd, en uiteindelijk gek worden.

Hoewel beiden steeds geclassificeerd worden als progressive rock, heeft er toch altijd een metersbrede kloof gegaapt tussen Pink Floyd en Genesis. Een jaar later brengt ook de laatste een conceptalbum uit, maar de levensoverpeinzingen moesten bij Genesis steevast plaatsmaken voor het surrealisme uit het dromende brein van Peter Gabriel (pas op, slangen met borsten!). Na een afzondering in het beroemde landhuis Headly Grange had Gabriel weer genoeg inspiratie voor zijn laatste kunstje met de band, het beste werk dat hij ooit maakte.

Exact één jaar later gaat Led Zeppelin ook op afzondering in datzelfde landhuis, iets dat ze wel vaker deden tussen hun (veelal Amerikaanse) tours. Ze hadden de VS inmiddels in hun greep, waar ze als eerste band grote stadions en arena’s vulde; rock was in 1975 geen naïeve puber meer, maar een zelfzekere zakenman, en ook die moeten zich af en toe terugtrekken in een huisje op de hei. De oerkracht van hun eerste albums is er nog steeds, en wordt op Physical Graffiti verrijkt met diversiteit.

We reizen naar 1980, en op retraite gaan is nog steeds erg populair. De New Yorkse hipsters van Talking Heads verlieten dan ook hun biotoop van gebouwen en eten, en trokken naar de Bahamas. De ritmesectie vond er inspiratie in Afrikaanse muziek, die Byrne drapeerde met willekeurige stukken tekst. Hij speelt nog steeds werk van deze plaat, dus als we ooit nog eens terug met z’n allen gaan optreden, mag je deze man niet missen.

We sluiten deze sessie af met een kort fragment. Herbronnen betekent vaak ook dingen anders gaan doen. Het jezelf ongemakkelijk maken. Juist niet hetgeen doen dat voor de hand ligt. De automatische piloot weggooien. Soms is de weg kwijt zijn het beste dat je kan overkomen. Luisteren jullie even mee?